Pentru „Lacul Lebedelor” ne pregătim, eventual, costumele de baie

Ne plângem că Zalăul, în comparaţie cu alte municipii-reşedinţă de judeţ sau chiar cu oraşe mai mici, nu încurajează, prin forurile sale culturale, organizarea de spectacole, şi nu suscită interesul artiştilor de a ne onora cu prezenţa lor, sau nu organizează activităţi culturale menite să ne mai coloreze existenţa aceasta „gri” şi să ne mai ridice, cât de cât, nivelul de cultură.

 

Parţial, aşa este. Ar fi cam mult să susţinem că la Zalău, cei care deţin frâiele culturale, se dau de ceasul morţii şi nu mai răzbesc cu organizatul de spectacole sau manifestări artistice. Sigur că avem evenimente, însă comparativ cu alte judeţe sau oraşe mari, stăm rău. Indiferent dacă atacăm vanitatea oamenilor care poartă în funcţii şi salarii, responsabilitatea pentru cultura acestui judeţ, nu, nu avem un nivel măcar mulţumitor din acest punct de vedere. Fireşte că pe lângă un management cultural care nu poate lucra, din varii motive, la capacităţi mulţumitoare pentru sălăjeni, pe lângă eterna lipsă de fonduri şi de sponsori, trebuie spus pe faţă că nici sălăjenii nu prea leşină de dorul vreunui show de calitate. Este de neconceput cum un spectacol de balet, de o frumuseţe care ar topi inima până şi unuia care nu ştie cu ce se mănâncă această artă, a reuşit să vândă în cea mai mare sală de spectacole a Sălajului, puţin peste 100 de bilete. Oameni cam cât la… o cununie civilă modestă. Capodopera „Lacul Lebedelor” nu a avut nici o şansă la Zalău şi s-a anulat, iar faptul că spectacolul venea din ţara baletului-răsare, Rusia, nici acest lucru nu a impresionat pe nimeni. Lăsându-i departe de vreo vină pe oamenii care duc în spinare greul acestui judeţ, care se zbat în nevoi şi sărăcie şi pentru care 25 de lei ar fi reprezentat o sumă imposibil de achitat pentru un asemenea lucru (deşi sunt convins că foarte mulţi din rândurile lor şi-ar fi dorit să vadă un asemenea spectacol însă realmente nu şi ar fi putut permite) mă întreb unde sunt oamenii de cultură sau oamenii importanţi din Zalău, „lumea bună” a judeţului care, la evenimentele pentru care nu sunt nevoiţi să scoată bani din buzunare, se grăbesc să aterizeze în costume la patru ace, cocuri etajate şi gablonţuri opulente şi să participe cu mic cu mare la orice festivitate care nu necesită introdusul mâinii în buzunare. La aceste evenimente evident gratuite, e tot de-o veselie, un zâmbet şi o premiere. Te calci în picioare, parcările devin neîncăpătoare pentru jeep-uri sau limuzine, sălile sunt arhipline, fumoarele clocotesc de impresii şi bârfoteli la cel mai înalt nivel. Nu e rău, societatea are nevoie şi de lucruri fine, simandlicoase, de mondenităţi sponsorizate. Dar când vine o trupă de balet din Rusia, cu Lacul Lebedelor, adică… hello- mai frumos de atât nu există în balet -, când vine o trupă de teatru din Sibiu de exemplu, sau un actor care cine ştie cât va mai juca pe scena vieţii, ne întrebăm unde-i protipendada? Unde-s consilierii, primarii din oraşele sălăjene, prietenii lor. Unde sunt nevestele de medici, de profesori, unde sunt inspectorii de prin şcoli, preţioşii care se dau erudiţi şi suficienţi, unde-s directorii, patronii, oamenii cu bani şi pentru care 20 de lei ar însemna ultima problemă de pe acest Pământ?

Nici Teatrul nu are o soartă mai bună

Nu mă refer doar la spectacolul de balet pe care ruşii l-au anulat, dezamăgiţi şi cu siguranţă fără să înţeleagă exact de ce se întâmplă să nu vândă nimic, ci şi la alte spectacol, de teatru, muzicale sau de alt gen, din categoria celor pentru care, trist dar adevărat, trebuie să plăteşti un bilet. Cum ar veni, ăia se dau de ceasul morţii pe scenă, pentru tine, şi îţi oferă munca, sacrificiul şi talentul lor, iar tu trebuie, cumva, să plăteşti. Sincer, nu mi se pare vreo crimă sau ceva ultra-criptat. Biletele sunt oricum mult prea ieftine pentru ceea ce aceşti artişti prestează. Costurile unor astfel de spectacole sunt mari, vorbim de deplasare, de cazare, de masă, de oboseala şi riscurile drumurilor lungi şi de faptul că, firesc, aceşti oameni trebuie şi ei, cumva, să supravieţuiască. Acest lucru pare că nu e înţeles, sau dacă este, oricum nu prezintă importanţă pentru sălăjenii care şi-ar perimte pentru ei, copiii sau părinţii lor mai în vârstă, un bilet la un spectacol de balet, de o calitate excepţională. Sau la o piesă de teatru cu cel mai mare actor român în viaţă, spectacol care stă sub acelaşi semn al întrebării, pentru faptul că nu a reuşit să vândă nici măcar 200 de bilete. Toate acestea, într-un judeţ cu tradiţie şi drag de cultură, dar în care oamenii care ar trebui să ocupe primele rânduri în sălile de spectacol, au arici în buzunare sau preferă să aştepte invitaţii VIP gratuite, sau vreo gală, ospăţ sau decernare de cupe şi diplome, unde evident totul este pe de-a moaca. În aceste condiţii, poate că ar fi măcar decent şi de bun-simţ să evităm să ne mai lăudăm plenar, în faţa „amărâţilor” care cu drag ar vedea un spectacol însă, cât de bizar ar suna, nu au bani, să povestim că ne culturalizăm de ne sar capacele, noi, ăştia mai de pe la oraş. Nu este chiar aşa sau dacă este, este doar la nivel declarativ şi la un făcut de poză. Căci iată, la casele de bilete, surprize,surprize: Exact cei care ar trebui să fie prezenţi, să cumpere un bilet şi să-i mobilizeze şi pe alţii, prin orice mijloace, pe facebook sau oriunde, tocmai ei lipsesc cu desăvârşire pentru că nu vor sau nu-i interesează.

7 Thoughts to “Pentru „Lacul Lebedelor” ne pregătim, eventual, costumele de baie”

  1. Anonim

    din articol reiese o distinctie facuta de autor, intre cei saraci si in nevoi, adica cei care duc ,,greul judetului” si cei care ,,conteaza” cei ,,importanti”, lumea buna, cei instariti, si nevestele lor. Din aceasta distinctie, intelegem ca, in acceptiunea autorului, cei care muncesc, fac productie, duc greul, nu conteaza, nu sunt importanti, iar ceielalti sunt cei care conteaza, bugetarii, birocratii. Cu aceasta il informam ca munca si clasificarea ei ca importanta e egala si trbeuie respectata indiferent in ce parte te afli. Poate dl. autor v-a reusi, astfel, sa reflecteze putin mai mult, cand imparte si desparte importanta unei clase sociale, mai ales, atunci cand o face la ziar.

    1. Anonim

      ai inteles pe dos. Un cacat adica. Ce care NU isi permit au o scuza! Nu stii sa citesti ” cei care nu si pot permite desi si-ar dori”. In colimator sunt luati cei care isi permit dar nu se duc. De unde rezulta pentru tine ca cei saraci nu conteaza? Mai bine taceai. Tocmai asta este sensul celor scrise dar daca nu te duce capul, nu e vina autorilor.

      1. Anonim

        ,,…….mă întreb unde sunt oamenii de cultură sau oamenii importanţi din Zalău, lumea bună a judeţului”
        cu referire la cei instariti care isi pot permite, prin deductie e foarte clar ca ceielalti nu sunt importanti, nu sunt ,,lumea buna”
        acum e evident?

  2. Adela Adelina

    Din pacate nivelul de cultura este foarte scazut si eu lucrez in invatamant si vad un desinteres total nu stiu de ce dar nu mai sunt elevi ca pe vremea comunismului ii intereseaza droguri sex si masini doar le cumpara parintii dar o piesa de teatru este luata in dezrizoriu din pacate asta este neo facem cu mana noastra

    1. Anonim

      Cum poți lucra în învățământ în timp ce scrii asa? Sper ca pe copii ii înveți mai bine, altfel se duce de tot și sistemul educational împreună cu cel cultural.

  3. Politist

    Pai ia aduceti un spectacol de manele cu alde Guta, Carmen Serban si mai stiu eu ce alte vedete a culturii „underground” si o sa aveti salile arhipline. Candva, in vremurile alea mult hulite ale „Epocii de Aur” la asemenea spectacole nu incapeai de elevi (si nu erau adusi cu forta). Azi, ce sa caute elevii la un asemenea spectacol de vreme ce sunt ca nivel de cultura cvasianalfabeti? A auzit careva de Ceaikovski? Cine-i ala? In ce club canta? Are cont pe Facebook?… Cam astea ar fi intrebarile pe care le-ar pune daca le-ai vorbi de „Lacul Lebedelor”. Cat despre „protipendada” Zalaului…ce sa mai vorbim. Tot cam pe acolo se situreaza, poate putin peste nivelul manelelor.

  4. boi

    Slab oraş, slab cetăţeni dai în plm de ruşi acasă nu vă mai suportăm

Leave a Comment